Tobruk bunker op Ypenburg

 

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers vergeefs op 10 mei 1940 geprobeerd vliegveld Ypenburg te veroveren. Na capitulatie hebben de Duitsers vliegveld Ypenburg ingenomen maar nauwelijks gebruikt van gemaakt. Wel is omstreeks 1942/43 een rondom beveiliging aangelegd met Tobruk bunkertjes, één persoons mitralieurspost.

Langs de Molensloot lag de laatste Tobrukbunker zonder dat iemand daar last van had. De bunker lag in het tracé van de nieuwe weg. Toen de Rotterdamsebaan aangelegd moest worden is besloten de bunker uit te graven.
Gemeente Den Haag en de Rotterdamsebaan hebben gezorgd dat de bunker in de Ypenburgse heuvelrug kan komen te liggen, naast het gebouw van Scouting Van Weerden Poelman en BSO Leuk Wings.

Op woensdag 31 mei is de bunker uitgegraven en met een zware kraan uit de (gedempte) slootrand getild. Met een dieplader is de bunker naar Ypenburg vervoerd, waar die tijdelijk langs de Laan van Haamstede onder aan de heuvel is neergezet. Voordat de bunker in de heuvel kan worden ingegraven moest bodemonderzoek worden verricht. De heuvel is in 2000 opgericht met grond onder andere uit het centrum van Den Haag.

Youtube film

Foto’s en film van HVBY-HK

Zie ook: Posthoorn.  Zie ook: omroep West

Begin augustus heeft de Tobruk een dakje en een stalen deur gekregen. Het wachten was toen op de gemeente die de Tobruk in de heuvel moet plaatsen.

Op 10 augustus heeft Van der Helm grondmonsters genomen op de plek waar de Tobruk in de heuvel komt. De heuvelrug is opgebouw met grond onder andere uit het centrum van Den Haag. De scouts hebben daarin nog archeologische vondsten gevonden. Die zijn nu te bezichtigen in de Curtiss Corner als ‘Geen “Schat” maar keuken- en huisafval uit Den Haag’.  Locatie: Piet Vinkcentrum Laan van Hoornwijck 260 op Ypenburg.

Op 6 december is de Tobruk in de Ypenburgse heuvelrug geplaatst. Zie Youtube .

De tobruk staat als landmark en herinnering aan de Duitse bezetting van het vliegveld op de Ypenburgse heuvelrug. Vanuit de tobruk is er mooi uitzicht over A13 en Ypenburg. Voorlopig is de tobruk niet toegankelijk voor publiek. Het grasveld rond de tobruk  moet eerst herstellen.