Luchthaven gebouwen

 

De luchthavengebouwen zijn in concave vorm opgesteld op de hoek van het toenmalige grasveld. Hieronder volgt per gebouw een beschrijving:

Luchthavengebouw (1936)
Architecten: J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt met medewerking van M. Zwanenburg. Het interieur werd ontworpen door J.F. Semeij. Stijl: het Nieuwe Bouwen.

Indeling: In de Noordvleugel huisde de Aeroclub met een aantal clublokalen en een eetzaal. De Zuidvleugel was bestemd voor het publieke restaurant met serre en keuken en heeft bovenop een verkeerstoren. In het centrale deel vond men de reizigershal met KLM-balie, een kaartenkamer, de radiodienst, de postkamer, de douane en kleedruimten (!) voor de Aeroclub.
Buiten was een terras voor 1800 bezoekers, omgeven met windschermen. Naar het dak gaven twee trappenhuizen toegang tot het dakterras, waarvan een nog in de oorspronkelijke staat verkeert. Binnen bevindt zich in de hal nog altijd een in de vloer ingelegde windroos, en verder zijn de open haard van de Aeroclub en delen van de restaurantkeuken nog bewaard. De bar van de Aeroclub en het meubilair van Pander (en vele ander zaken) zijn verdwenen.

Nationale Luchtvaartschool (1939)
Architect: H.F. Mertens. Stijl: het Nieuwe Bouwen

Dit was de hoofdzetel van de NLS in 1939. Het gebouw heeft een licht geknikt luifeldak. In de oostgevel bevindt zich een herdenkingssteen van de toenmalige Minister van Defensie. In de zuidvleugel bevonden zich de entree, de kantoren van de chef-vliegdienst, de instructeurs en de administratie. De verdieping was bestemd voor slaapzalen (20 leerlingen en een instructeur) en de wasgelegenheid (zie de vier hoge horizontale tweelichten). Aan de oostgevel vindt men een blinde muur: de achterzijde van de leslokalen. De veldzijde van het gebouw had een recreatieruimte, waarvan nu de erker en tuindeuren nog zichtbaar zijn.

Directeurswoning (1937)
Architect: M. Zwanenburg. Stijl: het Nieuwe Bouwen

De woning doet kubistisch aan. Bijzonder is het overluifelde terras aan de Zuidoostzijde. Het ronde raam aan de voorzijde bevatte vroeger een glas-in-lood decoratie. Binnen bevindt zich een keuken, een twee woonkamers en een open haard en op de verdieping diverse vertrekken.
Scoutinggroep Van Weerden Poelman en Stichting Rijswijkse Kinderopvang zijn na grondige restauratie van de woning en nieuwbouw de huidige gebruikers van het gebouw met de opvallende rood-wit gestreepte aanbouw.