Slag om Ypenburg

      Reacties uitgeschakeld voor Slag om Ypenburg

Vlag SoYOp 10 mei 1940 vond de eerste grote strategische luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis plaats. Duitse eenheden, gevormd door bommenwerpers, jachtvliegtuigen en transportvliegtuigen met parachutisten en luchtlandingstroepen vielen vanaf 04.00 uur de drie vliegvelden rond Den Haag (Ypenburg, Valkenburg en Ockenburg) aan. Het doel van de aanval was om de Koningin en de overige leden van het Koningshuis en de Nederlandse regering gevangen te nemen. Dit zou moeten leiden tot onmiddellijke overgave van Nederland en dus een zeer korte oorlogsactie. De Duitse legerleiding rekende op capitulatie van Nederland binnen een dag na aanvang van de aanval. Hitler had opdracht gegeven de Koningin met alle egards te behandelen en de commandant van de operatie, generaal Graf von Sponeck die hiermee belast was, had naar zeggen, zelfs een bos bloemen meegebracht.

Nadat zij bekomen waren van de eerste verrassing, gingen de Nederlandse troepen een verbitterde en felle strijd aan met hun Duitse tegenstanders. Uiteindelijk waren zij in staat de aanval af te slaan en de vliegvelden te behouden. Het werd een van de grootste slagen van de Nederlandse strijdkrachten. Maar nog belangrijker was dat de slag militair gewonnen werd. Zowel aan Nederlandse als aan Duitse zijde werden veel verliezen geleden. Ongeveer 100 Nederlandse militairen sneuvelden. Behalve de vele doden en gewonden die te betreuren waren, werden aan Duitse zijde meer dan 220 transportvliegtuigen buiten gevecht gesteld. Ook maakten Nederlandse troepen rond de 1.500 Duitse krijgsgevangenen die per schip werden afgevoerd naar Engeland. Hierbij zaten veel piloten en specialistisch luchtlandingspersoneel. Hierdoor werd de Duitse krijgsmacht een gevoelige slag toegebracht die gevolgen had voor volgende gevechtsacties.

De HVBY bezit een grote collectie documenten en foto’s betreffende de Slag om Ypenburg. Tot de dag van vandaag worden er nog steeds gebeurtenissen uitgezocht en gedocumenteerd. Binnen de HVBY zijn personen actief die u met liefde meer vertellen over deze belangrijke gebeurtenissen uit deze meidagen in 1940. Zij zijn gespecialiseerd in het uitzoeken van verschillende legeronderdelen en locaties in deze militair-historische geschiedenis.

Heeft u vragen of zou u graag uw informatie willen laten documenteren? Of misschien de herdenkingen willen bijwonen? Neem contact op met HVBY via de contactpagina van deze website. Voor lezingen, zie onze agenda.