Slag om Ypenburg nagespeeld

      Reacties uitgeschakeld voor Slag om Ypenburg nagespeeld


Onder grote belangstelling is op 9 mei 2010 de Slag om Ypenburg nagespeeld. Nederlandse en Duitse re-enactors hebben enkele scenes nagespeeld van de aanval door de Duitsers en van de herovering door de Nederlanders op 10 mei 1940. Het spel werd begeleid door een ‘speaker’ die de scenes toelichtte en met geluidseffecten om de ware situatie realistisch te doen herleven. De soldaten schoten met knalpatronen. Het was bijna echt.
Vooraf aan het spel kon het publiek kennismaken met de re-enactors, hun kleding en uitrustig bewonderen. Er was ook een springtoren met vangnet, waar kinderen vanaf konden springen alsof zij in opleiding waren voor Fallschirmjägers (parachutisten). Na het spel kon het publiek de tentoonstelling over de Slag om Ypenburg bekijken. De tentoonstelling was ingericht in het Luchthavengebouw. De motor en propeller van de Bristol Blenheim waren daar naast andere bijzondere vondsten belangrijke objecten.

Verlies en herovering van Ypenburg 10 mei 1940

De Duitse operatieplannen tegen Nederland in 1940 bevatten, naast de hoofdaanval over Brabant naar de Moerdijkbruggen (en een frontale aanval op de Grebbelinie), ook een aanval vanuit de lucht tegen het hart van de Vesting Holland. Met het bezetten van de Residentie en het gevangen nemen van Koningin, regering en legerleiding wilde Hitler de strijd in Nederland al binnen een dag ten einde brengen. De vliegvelden rond Den Haag: Valkenburg, Ockenburg en Ypenburg waren de eerste doelen van deze overval.
Rond Ypenburg zetten de Duitsers ca 750 parachutisten in. De daarna geplande luchtlandingstroepen verbrandden levend in hun net gelande Ju52 transportvliegtuigen, of vonden andere landingsplaatsen op de Rotterdamseweg (nu A13), in de weilanden, en zelfs op het strand en in de omgeving van Hoek van Holland.
Vliegpark Ypenburg werd verdedigd door een bataljon Grenadiers en 6 Landsverk pantserwagens van de cavalerie. De luchtverdediging bestond uit de 13e Batterij Luchtafweer met 37,5 cm kanonnen en enkele pelotons lua met 2 cm luchtdoelmitrailleurs. Feitelijk bestond de verdediging van het vliegveld maar uit 1 compagnie Grenadiers en de pantserwagens, want de andere compagnieën bezetten een zwak verdedigingsscherm tegen de stadsrand van Rijswijk en Delft en een andere compagnie had rust in hun kwartieren.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/FIxTxuBGOwI” width=”800″ fs=”1″]
[youtube_sc url=”http://youtu.be/UqXcp8Zg9Yo” width=”800″ fs=”1″]
[youtube_sc url=”http://youtu.be/Qa6MZTa9Mv8″ width=”800″ fs=”1″]