Oerbos en eerste woningen

      Reacties uitgeschakeld voor Oerbos en eerste woningen

Van Oerbos naar stadsbank

Niet alleen het grafveld uit de oertijd is opzienbarend geweest. Ook de vondst van het oerbos met tientallen goed bewaard gebleven veeneiken is van bijzondere archeologische waarde. Vanuit de gemeente Den Haag wordt veel initiatief genomen om de archeologische vondsten ook in de nieuwe omgeving terug te laten komen. Zo zijn de gevonden veeneiken uit het oerbos verandert in een zitbank in het centrum gebied. Bij de Vuursteen in het winkelcentrum ligt een archeologische parkje met de veeneiken. Helaas hebben de veeneiken de buitenlucht niet overleefd en zijn vervangen door moderne bankjes.

IMG_1479_HK_20091009
grondpalen van een Steentijd woning

Gele paaltjes markeren hier de plattegrond van een woning uit de Steentijd. Archeologen hebben in Ypenburg de resten van minstens 3 huizen opgegraven. Ze vonden de huizen door verkleuringen in de grond, die de sporen waren van houten palen. De huizen lagen aan de landzijde van het duin, beschut tegen de zeewind. Soms hadden ze bijgebouwtjes. Het is niet duidelijk of de huizen er op hetzelfde moment stonden.

De archeologen denken dat er in elk huis 3 tot 7 mensen woonden. Namelijk een gezin van ouders en kinderen. Misschien nog een grootouder, oom of tante. Rond het huis liepen honden. Bij een huis zijn er aan de binnenzijde van de wand kleine rijen palen aangetroffen. Hierdoor konden de onderzoekers de indeling van de woning inschatten. Op deze plek zijn de meeste vondsten gedaan. Waarschijnlijk hebben hier kasten gestaan waarin de bewoners aardewerk en werktuigen opborgen.