Vliegfeesten

      Reacties uitgeschakeld voor Vliegfeesten

Aan het ILSY-plantsoen op Ypenburg staat het voormalige luchthavengebouw van vliegveld Ypenburg. Vanaf 1936 was dit de centrale plek van vliegveld Ypenburg waar in de  jaren ’50 van de vorige eeuw de ILSY’s werden gehouden. De afkorting ILSY staat voor Internationale Luchtvaart Show Ypenburg. Als herinnering aan die roemruchte vliegshows is die naam verbonden met de historische locatie.

De ILSY vliegfeesten werden door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) georganiseerd om de luchtvaart in het naoorlogse Nederland te promoten. Van 1949 tot in 1957 heeft de KNVvL 6 ILSY’s op Ypenburg georganiseerd. Wegens veiligheidsredenen en de geluidsoverlast van de straaljagers, die eind 50’er jaren in Nederland zijn geïntroduceerd, hebben de autoriteiten de vliegfeesten verder verboden. In 1963 hield de Koninklijke Luchtmacht nog een Open Dag op Ypenburg. Dat was ook de laatste grote publiektrekker op Ypenburg. De luchtmacht heeft de traditie van de vliegfeesten wel voortgezet. Jaarlijks komen nog steeds honderdduizenden mensen naar de luchtshows van de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Leeuwarden, Volkel en Gilze Rijen.

Geheel nieuw waren de luchtvaartshows op Ypenburg niet. Al bij de opening in 1936 en navolgende jaren waren er regelmatig vliegvertoningen, waar bewoners uit Den Haag en omgeving massaal voor uitliepen. Goedkoop was de toegang niet, maar rond het vliegveld konden de vliegvertoningen ook goed worden gevolgd. Direct na de Tweede Wereldoorlog heeft de Engelse Luchtmacht een luchtvaarttoernooi georganiseerd op Ypenburg als herinnering aan de Battle of Britain en ter nagedachtenis aan hun fatale vergissing met het bombardement op het Bezuidenhout. Nederland heeft toen kennis kunnen maken met de eerste Engelse Straaljager de Gloster Meteor.

Het was die tijd een ongekende sensatie waar vele tienduizenden bezoekers op af kwamen. Een jaar later hebben de Luchtstrijdkrachten van 19 juni t/m 4 juli 1948 op Ypenburg een tentoonstelling met luchtshows georganiseerd in het kader van hun 35 jarige bestaan. De eerste Nederlandse Helikopter, de Sikorsky S-51 is toen aan het publiek gedemonstreerd.

Heeft u aanvullingen, foto’s en/of verhalen over de ILSY’s, neem contact op met info@historischypenburg.nl.